Skip to main content

Apa anda buat dengan balkoni/verandah rumah??

Hmm..(gigit kuku)..apa aku buat dengan balkoni/verandah rumah?? store utk simpan surat khabar lama, kalu bernasib baik, aderlah mak cik cleaner datang naik tuk kutip dan ambik - itupun setelah surat khabar bertimbun tinggi hampir menyamai pokok kelapa dara yg baru nak meninggi paras bahu. aderlah pokok2 ditanam yg statusnya seperti - hidup segan mati tak mau. kalu diview verandah apartment aku ini dari blok sebelah..hmm..horror gak kot.

so i come out with a new idea, to have my own small garden. I know-lah, sbelum nie selalu fikir to have my own garden, BUT IF i have my own ground house - double storey house ker or up sikit dari tu. but apartment to have a garden??? boleh ker?? tapi di mana ada kemahuan disitu ader jalan kan kan?? kecik bukan alasan.

so this would be my new project for the house - to create my own small garden. i dah ader rough idea on how to create my own garden. bwh nie beberapa gambar to stimulate my ideas. i dont dare to post any picture of my current balcony, too horror to put in here. tunggulah bila impian jadi nyata. will post it lah! go green no matter what, sekangkang kera pun ON jerlah.

enjoy the pictures.





this one is soo romantic and cosy..loves it!


Comments

Alice said…
buatlah macam gambar last tu, sekali letak kucing tu kat atas sofa.....sure cantik :P
Cengkih78 said…
mmg i pun suka, but my balcony nieh tempias hujan, hancuslah i punyer sofa span kembang mcm biskut kering cicah air kopi pagi2. i perlukan kerusi kayu..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…