Posted on Tuesday, August 16, 2011

Golden Churn Butter tak halal


telah disahkan hari ini bahwa butter yg sangat popular dan seringkali ibu-ibu beli utk membuat biskut dan kek2 rupanya tidak halal kerana mengandungi DNA babi. Hmm, peliknyer dah sekian lama butter nie dlm market kita, sejak kecik lagi sy dah tengok dan familiar dgn butter nie, takder pun siasatan dibuat utk mengenalpasti kehalalan butter ni. terpaksalah menyamak mana yg ada. walaupun ada tulisan jawi/arab kat tin tu tak bererti ia HALAL! sy rasa msalah nie lama dah boleh diselesaikan jika ada ingredients/ramuan dinyatakan di packagingnyer. ms kat AUssie dulu bukan takder pun barang mkn yg tak halal, malah lebih byk tak halal daripada halal tetapi, dgn adernya label ingredients pd makanan dan kepekaan pd nama2 saintifik DNA babi dan bahan2 tak halal lain spt renette haiwan, maka kami boleh membuat pilihan sedar samada nak ambik or tidak.

sy fikir, consumers kat Malaysia nie, selalu diambil mudah oleh peniaga. we need to practice our right. takder problem jika nak produce makanan yg tak halal sekalipun, but make sure ader ketelusan jadi setiap orang mempunyai pilihan nak beli atau tidak. bila tiada fakta tepat pd label makanan, samalah spt kita menipu pengguna yg ada. Read More

0 Responses to Golden Churn Butter tak halal