Skip to main content

Time goes by so fast...

These pictures have nothing to do with my topic. i chose these photos because I like the expressions and the colors. refreshing.

Baru-baru ini sy diamanahkan menjaga rumah kawan yang pulang bercuti ke Iran selama 3 bulan. Sy memegang kunci rumahnyer dgn ingatan untuk menengok2 rumahnyer sepanjang dia kepergian. Sy tanpa byk soal pun mengiyakan saja, kerana sy berasa mampu melaksanakan tanggungjawab itu. Hanya melihat2 rumah, yg sy fikir hanya mengambil masa saya tidak lama.

dia kembali ke Iran dan saya menjalani kehidupan seperti biasa: pergi balik kerja, buat PhD corrections, buat kerja, balik kerja..rutin harian..

as time goes by...

'Hey, I have just arrived in KL.' Nie lebih kurang bunyi sms-nyer. Sy yg ketika itu sedang membuat keje di rumah (weekend pun buat keje kat rumah?? unfortunately yes..lecturers workloads skrg nie byk, homework is not uncommon these days) terkujat sekejap?? aik? so early?? she said to me last time for three months..

I replied. "Is it 3 months already??" and to my surprise she replied back 'Yes'. I was like OMG!

2 perkara disini:

1. How bad I am, orang amanahkan tgk rumah, I keep saying to myself..okay next week i will pay a visit. and the other next week..okay tomorrow..then tomorrow i got something else to do and i simply forgot.okay next week lah! now its 3 months already.

2. time goes by so fast. whether we realise it or not. 3 months now feel like nothing.

luckily nothing bad happened. cuma sy tak sangka dah 3 bulan berlalu. moral of the story, if you have urgent things to do, better not delay it, if possible, take the matter immediately. this is applicable in everything we do everyday. time is getting shorter and shorter, faster and faster (at least this is how i feel). so if you do unproductive things (dreaming all day, doing nothing at all, just being a coach potato), just imagine all the valuable time that you just wasted. not everyone is kind enough to remind you about how you spend your time. most of the time, it must come from your own self-conscious.

as for me, this story is not just talking about how neglectful i am can be sometimes, but also reflects how far I have progressed within the period. sob..sob..i feel nothing much.


some people say that you feel that time goes by so fast when you are having fun....but am I???

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…