Posted on Sunday, February 13, 2011

Valentine Day...perlukah?

Iyer, agak kontroversi jugak isu nie. setiap kali VD tiba, pasti ada suara menentang dan tak kurang pulak mempertahankannya. Sy bukanlah alim amat, tapi personally sbg seorang muslim sy rasa tak perlulah VD nie semua. Menunjukkan kasih sayang mmglah amat digalakkan tapi sblm kita terus mengikut trend dan culture nie ada baik kiter study dulu latar belakang sejarah VD itu sendiri. jika ia sebenarnya sbg hari mengingati seorang paderi kristian bernama Valentino, maka buat aperlah kita nak mengikut sama??? Kalu nak jugak sambut hari berkasih-kasihan, jadikan hari lahir atau hari ulang tahun perkahwinan itu extra special utk tunjukkan kasih sayang.

tapi jika kawan2 lain yg bukan muslim nak menyambut VD, itu hak mereka. barangkali dlm agama dan anutan kepercayaan mrk, VD tu tak salah. tapi dlm Islam benda nie dah terang2 dikatakan tidak patut dijadikan trend ikutan orang Islam maka lebih baik lupakan saja. nanti tak pasal2 tercalar akidah kiter tanpa sengaja. 

lagipun thn nie VD nie sgt hampir dgn maulidur rasul. mana yg lebih kita utamakan??? adakah hari mengingati kekasih itu lebih penting dari mengingati pembimbing akhir zmn kita?? renung2kanlah. ada baiknya jadikan 15hb tu sbg agenda penting bulan nie. sy pasti byk surau dan masjid mengadakan ceramah dan aktiviti kemasyarakatan pd hari tersebut. baiklah itu kiter sertai. dapat jugak kita sebarkan kasih sayang pd komuniti dan mengenali jiran tetangga dgn lebih dekat lagi. itupun kasih sayang...
Read More

0 Responses to Valentine Day...perlukah?