Posted on Monday, February 21, 2011

Broga Hill Trip





Weekend baru2 nie memang padat dgn aktiviti yg byk memerah keringat dan kekuatan fizikal. Sabtu seawal pagi jam 4 dah bertolak utk trip ke Broga Hill. Sgt excited dan teruja. Sbbnyer mmg berangan2 nak ajak colleagues ke Broga Hill tapi member2 mcm busy jer. Tapi tanpa disangka2, kawan ckp pasal trip ke Broga dgn students nyer maka sy pun mengofferkan diri utk pergi.

Panjat tanpa persediaan..
Apa lagi, excited jer lebih persediaan langsung takder. Dah lah pagi tu tido setengah jam jer, kul 4 dah bangun, dlm keadaan mai2 dan rushing takut kena tinggal tu capai aper yg ader sajer.

baju tebal - kot2 sejuk atas bukit pagi2 buta kan
kamera Nikon D3000
torchlight..

tu sajer..teruk tul kan? dgn konfidennyer naik bukit mcm tu sajer. dlm fikiran nie bersangka baik ajerlah. dulu mmg ler selalu jungle tracking kat taman negara bako, berkali2 sy jungle tracking kat sana yg setiap kali perjalanan ambik masa 3 jam pergi dan 3 jam balik. tapi itu dulu..waktu time2 tingkatan 5, time kepala lutut blum lagi menunjukkan tanda2 menapause..la nie sekian lama tak naik turun bukit..takkan perasan masih mantap mcm dulu kan?? mental distortion betul. anyway sbb lain sy naik dgn begitu sempoi ialah sbb katenyer takderlah tinggi bebenor..track jer senang dan clear. so sy pun percayalah.

Parking dlm ladang kelapa sawit
Dlm kul 4 lebih tu dah ader kumpulan manusia kat kaki bukit Broga tu. Parking pulak dlm kelapa sawit..pergh..mmg unik betul. kul pat lebih pagi bayangkan. kalu sorang2 rasanya takkan jadi kenyataan. tapi sbb ramai2..lebih kurang 5 buah kete pergi dan ms sampai tu pun dah ader bbrp bijik kete dan kumpulan manusia menanti maka ketakutan dek kegelapan dan kesunyian tu tak dirasai. maka pendakian pun bermula...


Climb up using hand and feet, climb down with butt!
baiknyer, mmg track tu senang diikuti. tapi yg sy tak sangka ialah bukit ke Broga Hill tu walaupun hanya 1.7 km, tapi steep! nampak cam mudah tapi susah. ikut pengalaman naik bukit dulu2, naik susah turun senang, tapi rasanya yg nie sama susah. turun lagi susah kot sbb tak boleh nak berdiri tegak, coz curam ke bawah. so terpaksalah climb down with ****. Betul..kelakar pun ader. Berbahaya pun ia jugak, sbb slippery. salah turun atau naik akan tergelongsor ke bawah, dan sgt2 berbahaya pd sy. so kena turun pelahan2 dan merangkak mcm baby belajar mengensot.

tapi pemandangannyer worth the effort ler. kami sampai dlm kul 5 lebih. and pasti kalu u all perasan sabtu lalu langit sangat cerah dgn bulan yg cemerlang gemilang bersinar. time kami sampai bulan msh mencanak di kaki langit. mmg view dia outstanding! menjelang 6 pagi semakin ramai kumpulan manusia naik ke atas Broga Hill. Wah, tak sangka meriah tul tgh hutan nie dgn orang. mcm kat gambar bwh nieh..





sakit2 badan 
balik umah sy mandi2, buat aper yg patut dlm sejam pastu terus tertido sampai ke malam. bangun sekejap2 sajer tuk pergi bilik air, makan, solat pastu tido balik. sgt2 tak larat. kepala lutut rasa nak tercabut rasanya. and even now masih sakit badan2 lagi. 2 hari nie dihabiskan dgn tido tido dan tido. naik nyer sekejap sajer, tapi nak cover balik rasa sakit badan tu berhari2. barangkali menambah rasa penat itu ialah tido tak ader and terus naik bukit..ha sendiri mau ingat la.

ada pun gambar2 ini adalah gambar dari blog or koleksi orang lain sy ceduk di internet. gambar sendiri akan menyusul nanti. tak sempat nak upload sbb asyik tido jer nak cover balik energy. aper pun seronok. kalu ader o ffer lagi sekali...hmm tgk ler dulu..

Read More

3 Responses to Broga Hill Trip

  1. Alice
    February 23, 2011 at 1:52 PM
    awak ni memang tak ubah ubah...
    buat kerja brutal....
    nasib la....hahahahaha
    anyway, at least timba pengalaman naik bukit, takkan nak tunggu sampai tua? try see my video.."what do people live for"?
  2. ~~zAnAfAhMi~~
    February 25, 2011 at 12:04 PM
    dah kwsn rumah adik tu..
  3. yuzana
    March 7, 2011 at 6:15 PM
    pergi tak ajak pun..arrrrr......suka wat kerja main terjah jer kak lina ni tau..a lot.miss u