Skip to main content

Broga Hill Trip





Weekend baru2 nie memang padat dgn aktiviti yg byk memerah keringat dan kekuatan fizikal. Sabtu seawal pagi jam 4 dah bertolak utk trip ke Broga Hill. Sgt excited dan teruja. Sbbnyer mmg berangan2 nak ajak colleagues ke Broga Hill tapi member2 mcm busy jer. Tapi tanpa disangka2, kawan ckp pasal trip ke Broga dgn students nyer maka sy pun mengofferkan diri utk pergi.

Panjat tanpa persediaan..
Apa lagi, excited jer lebih persediaan langsung takder. Dah lah pagi tu tido setengah jam jer, kul 4 dah bangun, dlm keadaan mai2 dan rushing takut kena tinggal tu capai aper yg ader sajer.

baju tebal - kot2 sejuk atas bukit pagi2 buta kan
kamera Nikon D3000
torchlight..

tu sajer..teruk tul kan? dgn konfidennyer naik bukit mcm tu sajer. dlm fikiran nie bersangka baik ajerlah. dulu mmg ler selalu jungle tracking kat taman negara bako, berkali2 sy jungle tracking kat sana yg setiap kali perjalanan ambik masa 3 jam pergi dan 3 jam balik. tapi itu dulu..waktu time2 tingkatan 5, time kepala lutut blum lagi menunjukkan tanda2 menapause..la nie sekian lama tak naik turun bukit..takkan perasan masih mantap mcm dulu kan?? mental distortion betul. anyway sbb lain sy naik dgn begitu sempoi ialah sbb katenyer takderlah tinggi bebenor..track jer senang dan clear. so sy pun percayalah.

Parking dlm ladang kelapa sawit
Dlm kul 4 lebih tu dah ader kumpulan manusia kat kaki bukit Broga tu. Parking pulak dlm kelapa sawit..pergh..mmg unik betul. kul pat lebih pagi bayangkan. kalu sorang2 rasanya takkan jadi kenyataan. tapi sbb ramai2..lebih kurang 5 buah kete pergi dan ms sampai tu pun dah ader bbrp bijik kete dan kumpulan manusia menanti maka ketakutan dek kegelapan dan kesunyian tu tak dirasai. maka pendakian pun bermula...


Climb up using hand and feet, climb down with butt!
baiknyer, mmg track tu senang diikuti. tapi yg sy tak sangka ialah bukit ke Broga Hill tu walaupun hanya 1.7 km, tapi steep! nampak cam mudah tapi susah. ikut pengalaman naik bukit dulu2, naik susah turun senang, tapi rasanya yg nie sama susah. turun lagi susah kot sbb tak boleh nak berdiri tegak, coz curam ke bawah. so terpaksalah climb down with ****. Betul..kelakar pun ader. Berbahaya pun ia jugak, sbb slippery. salah turun atau naik akan tergelongsor ke bawah, dan sgt2 berbahaya pd sy. so kena turun pelahan2 dan merangkak mcm baby belajar mengensot.

tapi pemandangannyer worth the effort ler. kami sampai dlm kul 5 lebih. and pasti kalu u all perasan sabtu lalu langit sangat cerah dgn bulan yg cemerlang gemilang bersinar. time kami sampai bulan msh mencanak di kaki langit. mmg view dia outstanding! menjelang 6 pagi semakin ramai kumpulan manusia naik ke atas Broga Hill. Wah, tak sangka meriah tul tgh hutan nie dgn orang. mcm kat gambar bwh nieh..





sakit2 badan 
balik umah sy mandi2, buat aper yg patut dlm sejam pastu terus tertido sampai ke malam. bangun sekejap2 sajer tuk pergi bilik air, makan, solat pastu tido balik. sgt2 tak larat. kepala lutut rasa nak tercabut rasanya. and even now masih sakit badan2 lagi. 2 hari nie dihabiskan dgn tido tido dan tido. naik nyer sekejap sajer, tapi nak cover balik rasa sakit badan tu berhari2. barangkali menambah rasa penat itu ialah tido tak ader and terus naik bukit..ha sendiri mau ingat la.

ada pun gambar2 ini adalah gambar dari blog or koleksi orang lain sy ceduk di internet. gambar sendiri akan menyusul nanti. tak sempat nak upload sbb asyik tido jer nak cover balik energy. aper pun seronok. kalu ader o ffer lagi sekali...hmm tgk ler dulu..

Comments

Alice said…
awak ni memang tak ubah ubah...
buat kerja brutal....
nasib la....hahahahaha
anyway, at least timba pengalaman naik bukit, takkan nak tunggu sampai tua? try see my video.."what do people live for"?
~~zAnAfAhMi~~ said…
dah kwsn rumah adik tu..
yuzana said…
pergi tak ajak pun..arrrrr......suka wat kerja main terjah jer kak lina ni tau..a lot.miss u

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…