Skip to main content

logik vs emosi

rungutan ini barangkali biasa didengari bilamana seseorang berbicara ttg wanita yg menyulitkan hidupnya (eg wanita sbg bos, sbg isteri, sbg kwn, kakak, adik dll).

"wanita makhluk emosi.."
jarang sekali yg mengatakan wanita sbg sebaliknya "wanita makhluk yg logik". pd sy ini fitrah kejadian seoranag wanita, diperlengkapkan dgn perasaan yg menebal, lebih tebal dari akal fikirannya. justeru, bisa benar setiap tingkah laku perbuatannya berdasarkan apa yg dirasakannya saat itu, jarang benar disebabkan oleh apa yg difikirkannya patut (akal logik). walaupun ia barangkali menyedari hakikat kepentingan logik ini dlm menghadapi kesulitan, tapi pantas pula emosi menawan akal logik sehingga merasakan 'peduli aper aku?' janji hati puas!

kerana itu wanita barangkali lebih layak dan cekap dlm menguruskan keluarga dan anak2 kerana bab kasih sayang dan kepekaan pd keperluan psikologi dan emosi adalah lebih baik dari lelaki. kerana itu juga barangkali lelaki tugasnya lebih layak utk mencari nafkah bagi keluarga dan melengkapi keperluan2 lain dalam berumahtangga. bukan bias gender/budaya, tapi jika diperhalusi asal kejadian wanita lelaki dan sifat2nya, maka nampak benar ia ideal dan saling melengkapi. cuma tidak dinafikan ada budaya yg terlalu ekstrim dlm pembahagiaan wanita lelaki sehingga berlaku penindasan yg tak sepatutnya.

dari sudut yg lain, menggunakan emosi utk menangani segala2 juga tak wajar kerana tak semua keadaan blh dihadapi scr yg terbaik dgn emosi dan perasaan. ada waktu2nya, logik itu harus mengambil tempat. harus diseimbangkan. sukarnya, tiada hitam putih pembahagian dlm hal ini kerana ia msh byk bergantung kpd -budi bicara dan pertimbangan kita memikirkannya.

sy sendiri tidak menafikan, kdg2 sukar utk meletakkan keutamaan pd tempat sepatutnya. kdg2 tindakan kita kurang bijak kerana kita bertindak menggunakan emosi, kita tahu itu salah, itu menyukarkan keadaan, tapi akal logik ms itu tidak cukup kuat utk menawan emosi yg sedang membara. pd sy disitu letak situasi yg kritikal, memilih antara 2 - ikut perasaan atau bertenang dan ambil pendekatan yg lebih munasabah (logik).

kerana itu, ada org berkata, jika sedang marah, wajarlah jgn terus dihambur kemarahan itu. jika blh, bertenang dan bersabar, punya waktu utk 'time out' lebih baik. langkah yg baik ialah menyedari bahawa diri berada dlm keadaan 'tidak stabil' utk membuat keputusan2 or tindakan2 penting. mengakui bahawa saat emosi mempengaruhi minda, jarang benar keputusan yg keluar itu adalah keputusan yg bijak, malah seringkali memusnahkan. jadi elok benar meredakan keadaan dari terus memuaskan hati. emosi itu kelebihan, emosi itu juga blh menjadi sarang bisikan syaitan.

wanita mmg makhluk beremosi, disitulah kecantikan mrk. tapi wanita juga harus sedar akan keburukan yg blh berlaku disebabkan emosi yg tak terkawal justeru mencari jalan utk menyeimbangkannya bila perlu. ia perlu muhasabah, refleksi dan rajin merenung cara diri kita bertindak dlm apa jua keadaan. bila kita kenal diri kita dan cara kita bertindak, maka semakin mudah utk kita lebih bertanggungjawab dlm tindakan.

ingat: emosi dan logik itu masih pilihan..terpulang anda utk memikirkannya



Comments

maiyah said…
bukan suma org sempurna namun mmg hakikatnya wanita beremosi
Cengkih78 said…
salam,

betul tu. kerana ketaksempurnaan itulah kita kena rajin berusaha utk memperbaiki diri..

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…