Posted on Thursday, July 18, 2013

electrolux vacuum cleaner and lily

Saya lately asyik achuuum!!! Achuuuum!! Jer kat umah. Hingus meleleh di pagi hari sampailah ke ofis. Ni sebijik mcm kena hayfever masa spring kat melbourbe. Berkotak2 tisu habis. Batuk2 pulak tu. Abg sy dh risau. Dier punya hipotesis mudah ajer..ni semua gara2 bulu lily. Katernyer saya tak boleh dah ader lily. Dier risau saya alergik dan sbbkan asma.

Uik..cuma tgk lily..dengan comel gebuzz dier dan wajah merayu..manerlah sampai hati nk bg dier kat org. Byk klebihan lily ni. Lily ni kucing solehah. Suka kejutkan saya tanpa gagal kul 2-3 pagi sbb nk mkn. Saya sering tertidu awal sebelum waktu isyak pun. Lilylah yg tolong kejutkan. Walau dier dh mkn pg tu. Klu saya sambung lelap lg dier akan bunyi miaw3 sampai saya bangun..sepertinya berkata..

"haiyya alassolaaaah! Haiyaa alassolaah!" (versi kucing).

Dah sy bangun solat tu pandai pulak dier sambung tido. Haaa..maner nak carik kucing solehah macam lily nih?? Dahlah senyap x byk bunyi.

Oleh sbb tuler sy membeli vacuum cleaner yg sekian lama tak terbeli. Saya let go vacuum cleaner hoover saya kat melbourne dulu sbb ingat bersepah vacuum cleaner kt malaysia. Last2 dh nk 3 tahun blik sini tak beli2 lagi. Tapi sejak ader cadangan nk let go lily kecut jgk perut aku. So tgh buat bbrp perkara utk kurangkan sneezing dan simptom2 elergi. Tak molah terus tuduh lily. Ader byk sbb jugak. Saya tutp tingkap dan jrg bukak. Carpet umh jenis berbulu yg serap debu..dgn xder vacuumnyer dll. Jadi ini jg mungkin penyumbang simptom2 ala hayfever saya. Tiga thun beb tak pernah vacuum..dinasor pun ader kat dalam tu. Saya sblm ni mner ader alergi kucing. Sejak kecil sy dh biasa ader kucing sbg pet. So ckp ngan abg..let me do other things first n see how things going.

Strategi:

¤ tukar udara setiap hari. Pasang kipas angin max ke 5..buka sliding door n tingkap luas2 setiap hari.
¤ beli vacuum cleaner to minimise debu..bulu..dll
¤ sikat bulu lily hari2 to make sure bulu x sepah
¤ tak boleh tdo sekatil ngan lily to minimise body contact T_T (i love cuddling my lily)

baru jer buat 2-3 hari..too early to see any significant improvements.

First time vacuum rumah..haa nak pengsan tengok betapa tebal debu2 halus n bulu lily. Harusku mengvacuum sekerap mungkin.

Saya pkai electrolux lite 2. Kecik jer tpi sucking power dier boleh tahan kuat. Masa beli ni ader akak yg kbetulan beli brg kt kdai samer ckp dierpun guna. Dah 2 thun dan n so far puas hati. Wah..terasa mbuat pilihan bijak. Pling bgus paperbagless (betuika pktaan guna).

Pada harga bajet rm300 ke bwh..ini mungkin pilihan berbaloi.

Published with Blogger-droid v2.0.10
Read More

2 Responses to electrolux vacuum cleaner and lily

  1. zana fahmi
    July 18, 2013 at 10:33 AM
    Salam ramadhan dik, kakpb alergi dah lama sgt. Tapi nak kata kucing penyebabnya, tak juga sb takde pun kucing. Susah juga nak cari punca penyakit. Dah lama menanggung, telan ubat selalu.
  2. Cengkih78
    July 18, 2013 at 1:08 PM
    ubat per kak? nak tahu jugak, dulu masa hayfever saya beli kat farmasi jer, kat malaysia ni ader ke ubat utk hayfever sbb kiter bukan 4 musim.