Skip to main content

electrolux vacuum cleaner and lily

Saya lately asyik achuuum!!! Achuuuum!! Jer kat umah. Hingus meleleh di pagi hari sampailah ke ofis. Ni sebijik mcm kena hayfever masa spring kat melbourbe. Berkotak2 tisu habis. Batuk2 pulak tu. Abg sy dh risau. Dier punya hipotesis mudah ajer..ni semua gara2 bulu lily. Katernyer saya tak boleh dah ader lily. Dier risau saya alergik dan sbbkan asma.

Uik..cuma tgk lily..dengan comel gebuzz dier dan wajah merayu..manerlah sampai hati nk bg dier kat org. Byk klebihan lily ni. Lily ni kucing solehah. Suka kejutkan saya tanpa gagal kul 2-3 pagi sbb nk mkn. Saya sering tertidu awal sebelum waktu isyak pun. Lilylah yg tolong kejutkan. Walau dier dh mkn pg tu. Klu saya sambung lelap lg dier akan bunyi miaw3 sampai saya bangun..sepertinya berkata..

"haiyya alassolaaaah! Haiyaa alassolaah!" (versi kucing).

Dah sy bangun solat tu pandai pulak dier sambung tido. Haaa..maner nak carik kucing solehah macam lily nih?? Dahlah senyap x byk bunyi.

Oleh sbb tuler sy membeli vacuum cleaner yg sekian lama tak terbeli. Saya let go vacuum cleaner hoover saya kat melbourne dulu sbb ingat bersepah vacuum cleaner kt malaysia. Last2 dh nk 3 tahun blik sini tak beli2 lagi. Tapi sejak ader cadangan nk let go lily kecut jgk perut aku. So tgh buat bbrp perkara utk kurangkan sneezing dan simptom2 elergi. Tak molah terus tuduh lily. Ader byk sbb jugak. Saya tutp tingkap dan jrg bukak. Carpet umh jenis berbulu yg serap debu..dgn xder vacuumnyer dll. Jadi ini jg mungkin penyumbang simptom2 ala hayfever saya. Tiga thun beb tak pernah vacuum..dinasor pun ader kat dalam tu. Saya sblm ni mner ader alergi kucing. Sejak kecil sy dh biasa ader kucing sbg pet. So ckp ngan abg..let me do other things first n see how things going.

Strategi:

¤ tukar udara setiap hari. Pasang kipas angin max ke 5..buka sliding door n tingkap luas2 setiap hari.
¤ beli vacuum cleaner to minimise debu..bulu..dll
¤ sikat bulu lily hari2 to make sure bulu x sepah
¤ tak boleh tdo sekatil ngan lily to minimise body contact T_T (i love cuddling my lily)

baru jer buat 2-3 hari..too early to see any significant improvements.

First time vacuum rumah..haa nak pengsan tengok betapa tebal debu2 halus n bulu lily. Harusku mengvacuum sekerap mungkin.

Saya pkai electrolux lite 2. Kecik jer tpi sucking power dier boleh tahan kuat. Masa beli ni ader akak yg kbetulan beli brg kt kdai samer ckp dierpun guna. Dah 2 thun dan n so far puas hati. Wah..terasa mbuat pilihan bijak. Pling bgus paperbagless (betuika pktaan guna).

Pada harga bajet rm300 ke bwh..ini mungkin pilihan berbaloi.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Comments

zana fahmi said…
Salam ramadhan dik, kakpb alergi dah lama sgt. Tapi nak kata kucing penyebabnya, tak juga sb takde pun kucing. Susah juga nak cari punca penyakit. Dah lama menanggung, telan ubat selalu.
Cengkih78 said…
ubat per kak? nak tahu jugak, dulu masa hayfever saya beli kat farmasi jer, kat malaysia ni ader ke ubat utk hayfever sbb kiter bukan 4 musim.

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…