Posted on Monday, July 15, 2013

catfish VS cat-fishing

ikan keli


cat-fishing??

Semua orang tahu ikan keli atau nama glamer mat salehnya ialah catfish, tapi tak ramai tahu 'cat-fishing'. Tapi kalau diceritakan ciri-ciri cat-fishingnya ada ramai yang sangat familiar dengannya, malah mungkin pernah mengalaminya tanpa mengetahui istilah atau label kepada situasi tersebut. 

Kamus urban mendefinisikan cat-fishing/cat fish sebagai:

"someone who pretends to be someone they are not online to create false identities, particularly to pursue deceptive online romances."

sounds familiar??

Dr.Phil dalam website beliau ada menjelaskan ciri-ciri amaran anda mungkin terlibat dengan cat-fish ialah (copy paste terus jelah, penat nak translate):


The Modeling Profession
If anyone says they are a model, watch out. It means that they are recognized as a very attractive person. If the person you are talking to says they are a model, but also has another amazing career, he or she may be too good to be true. Models are generally very busy and travel a lot. Also, it's easy enough for a scam artist to access model photos online and post as their own.

Facebook Profiles
If a person’s profile has fewer than 100 friends, and more specifically, if there are photos of the person with other people but the other people aren’t tagged, be cautious. These may be pictures taken off an unsuspecting person’s profile. 

Traumatic Injuries and/or Illness
We see car accidents, deaths in the family and cancer a lot in catfish scams. This is very common because the best way to avoid meeting up is by having a traumatic experience. It will make the other person say, “Oh, my God, don’t worry about meeting with me now. I will just wait until you are better.” This is a way of tugging at your heartstrings and making you feel guilty. "Sympathy is an incredibly strong emotion," Nev says.

No Pictures
If a person can’t immediately send you pictures of themselves in this day and age, then you should proceed with caution. "You've got to expect and require them to show you to some degree that this is who they are," he says.

No Webcam
If a person cannot get to a webcam after repeated requests and attempts, then this is an early potential warning sign that they are trying to avoid you seeing who they really are. 


Satu lagi website menggariskan ciri-ciri amaran berikut:


Warning Signs 

While many couples credit online dating for the success of their relationship, an even larger number of victims are unfortunately reporting being tricked by ‘catfishing’ scams. With little certainty involved, what should you look out for the next time you chat romantically with someone online? The Better Business Bureau has a few tips for wary consumers with an ‘online sweetheart’ who: 

• Wants to leave the online dating site immediately and switch to personal email or instant messaging accounts 

• Proclaims instant feelings of love 

• Is from the U.S. but currently overseas 

• Is continually cancelling face to face visits because of tragic or unexpected events 

As always, the Better Business Bureau strongly cautions consumers against wiring any money, especially to those they have met and interacted with online only. The most common requests for money with ‘catfishing’ scams are funds for travel, medical emergencies, bills and unexpected financial costs; once this cash is wired, it cannot be recuperated. 

Unfortunately, while there’s not too much that can be done after engaging in a relationship with a “catfish,” there are plenty of actions you can take when you begin to get suspicious of their actions. 

• Check out their number of friends on their social media page and if it seems like an unusually small amount, be wary 

• Look at the time they joined the social media site and if it was fairly recently, this may be another cause for concern 

• To dig a little deeper, you can also Google search their name to see what else they are associated with 

• To take it one step further, you can search their picture on Google Images and if their picture pops up on multiple sites under a variety of names, act cautiously 

So, jika baru berkenalan di alam maya (telefon, facebook, twitter, dan sebagainya) dan terus jatuh cinta on the spot seperti mee maggi 2 minit, maka perlulah berhati. Too good to be true!! Kadang-kadang caranya  menjerat dan ceritanya sangatlah romantik. Peliknya, tak tengok empunya badan lagi dah tangkap cintan, kita yang masih single mingle ni apa lagi layan sajalah, mana nak carik lelaki/wanita yang terpersona tanpa melihat diri kita sebenar, mesti instinct dia kuat mengatakan kita ni bagus (hehe). Ingat, fikiran2 romantik semacam itu mungkin tidak tepat sepenuhnya. Janganlah terbawak2 dibuai oleh kata-kata berbunga2. Ada yang bercinta bertahun2 lamanya tapi tak pernah bersua muka, or bila nak jumpa macam2 alasan diberi utk tidak bertemu, eksiden lah, masuk hospital lah. jadi perasaan marah tu bertukar jadi simpati pulak. Nak marah kang dilabel tak berhati perut pulakkan. So orang 'ikan keli' ini sangat pandai memanipulasi perasaan dan emosi seseorang. 


Tapi secara realitinya, jika benar serius terhadap hubungan, mesti ada usaha utk bertemu dan bersemuka, betul tak? Alasan seperti tak boleh jumpa berdua2an dan bukan muhrim pada saya sangatlah tidak munasabah. Dah kalu dah cakap pasal kahwin dan sebagainya, ada cara dibenarkan islam untuk bertemu bukan? Bawaklah adik beradik atau ibu bapa untuk bersemuka dan berkenalan. Dalam Islam sendiri kita dianjurkan mengenali dan melihat pasangan sebelum memutuskan untuk berkahwin dan sebagainya. Ada yang bagi alasan jauh tak boleh jumpa, tapi kerjanya di KL, pasangannya di Bangi, bunyi macam sorang kat kutub utara dan sorang kat kutub selatan. Kesian orang yang dipermainkan. 

Ada satu artikel saya baca (sorry lupa nak copy linknya) tentang cat-fishing ini. Ada beberapa kategori orang yang suka menipu identiti bagi menjerat cinta di online ini seperti fizikal yang tidak menarik dan perasaan kesunyian. Lalu mudah sahaja dia mencari peluang utk menjerat orang lain bagi memenuhi kepuasan diri. Di dapati individu yang mempunyai kekurangan dari segi fizikal tidak semestinya menipu 100%, ada maklumat yg genuine diberikan kepada pasangan romantiknya tetapi dia menipu tentang fizikalnya. Barangkali tidak mempunyai keyakinan dan takutkan penolakan. Yang sunyi itu pulak, dia lebih banyak menipu maklumat dan tidak mempunyai kehendak utk serius, sebaliknya hanya untuk mengisi kesunyian tersebut semata2. Kerana itu dia akan mengelak untuk bertemu dan sebagainya. Jangan terkejut, anda ingat anda bercinta dengan lelaki, tetapi di sebaliknya itu, dia adalah seorang wanita, mungkin telah berkahwin tetapi tidak mendapat kepuasan dalam perkahwinan. 

Memang ramai yang berjaya dengan cinta alam maya mereka, tapi satu perkara yang pasti, ia sebagai medium awal perkenalan, ia akan disusuli oleh pertemuan secara nyata untuk mengenali pasangan dan kemudian hubungan itu berkembang sehinggalah mereka berkahwin. Tetapi, jika anda sedang bercinta di alam maya dan tidak menunjukkan tanda-tanda ia boleh dilangsungkan di alam realiti dan pasangan online anda lebih senang selamanya menjalinkan hubungan online, maka anda sedang membazir waktu, tenaga dan kasih sayang anda sahaja. Berhati2lah. Jangan dibutakan oleh perasaan dan emosi cinta, bertindaklah untuk mengesahkan identitinya sebelum berkata I DO.

JANGAN BIARKAN DIRI ANDA DISELUBUNGI MISTERI...




Read More

0 Responses to catfish VS cat-fishing