Skip to main content

A weekend backlog

Berjayakah disiapkan weekend ini??

Kajian menyatakan separuh daripada rakyat Malaysia bekerja melebihi 8 jam sehari. Kajian ini dilakukan oleh Regus iaitu penyedia tempat kerja flesibel terbesar didunia. Kebanyakkan pekerja membawa balik kerja-kerja mereka ke rumah dan cuba menyelesaikannya sebelum tengah malam.

Kajian itu mendapati 32 peratus daripada pekerja Malaysia dan 38 peratus daripada pekerja global biasanya bekerja antara sembilan hingga 11 jam setiap hari manakala 15 peratus pekerja di Malaysia bekerja secara tetap lebih 11 jam sehari berbanding dengan 10 peratus di seluruh dunia.

Sumber : Kosmo

_____________________________________________________________________________

Hmm, akulah yg termasuk orang yang kerja lebih masa tuh T_T huhuhu...
Kesibukan seharian menyebabkan tak semua perkara dapat diselesaikan seharian dari jam 8-5 petang. Akibatnya weekends yang selalunya indah dihiasi cerita2 hindustan telah dicemari oleh backlog yang harus diselesaikan sebelum minggu depan. Gambar diatas bukanlah gambar hiasan tetapi mmg kerja yang saya kena siapkan di weekends indah yg sepatutnya saya gunakan untuk guling-guling dan golek-golek di depan tv sambil makan kuaci dan aiskrim.



terkorban hari weekend ku yang indah..nasib baik ada sinchan

Ada terbaca dalam forum baru2 ini pasal cikgu (tak semua ye) yang suka dok komplen bawak keje balik rumah, cuti sekolah tak serupa cuti. Uik, kajian telah menunjukkan hampir semua pekerjaan mengalami perkara yg sama. Jadi hentikan komplen seperti itu dan gembiralah kerana anda masih ada cuti sebulan bergaji penuh biarpun dipanggil bertugas masa itu. Aku dan ramai lagi profesion diluar sana takder cuti sebulan bergaji penuh. bersyukurlah dengan apa yang ada.

gambar itu - blum habis lagi citer...blum termasuk email students yg sekali dgn attachments soft copy drafts diaorang yg perlu aku review jugak...

walaupun penat tapi aku cuba kata pada diri ini - ALHAMDULILLAH, kurang2nyer aku bekerja. mengomen tak puas hati hanya akan menyakiti diri. apa yg perlu adalah fokus menyiapkan tugasan itu dan begitulah seterusnya. aku berdoa dikurniakan kerajinan yang maha hebat minggu ini atau aku akan dihinggapi penyakit malas atau main SIMS 3 sepanjang hari...dah banyak dah rakyat SIMS 3 yang aku ternak dalam games tu.

hmmm..fokus! fokus!

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…