Skip to main content

PhD forever and after


Dulu selalu fikir, buat PhD nie amatlah sengsara rasanya. And, seperti graf berbentuk loceng, setelah mencapai puncaknyer (PhD) graf tekanan itu akan menurun normal. Oh rupernyer tidak. Maka benarlah kata seorang senior dulu bila dia mengatakan: PhD hanya permulaan...masa dulu tak begitu pasti apa dimaksudkannya.

Sekarang berulah faham, rupernye buat PhD itu hanyalah 'latihan' seorang yang kerjayanya adalah penyelidik. Untuk masa akan datang dan seterusnya selepas PhD, maka itulah yang dialaminya berulang2 seperti sebuah kitaran kehidupan. Kemudian, baru terasa, PhD nie takdelah seteruk manapun, sbb keje skrg rasanya lebih kurang samer jer tekanannyer. mungkin satu advantage ialah takder penilaian lulus/gagal. tapi masih terbeban oleh expectation orang yg dah invest duit untuk kita buat projek, dalam byk kes, duit itu adalah duit rakyat. maka apakah sumbangan itu dapat memanfaatkan kembali masyarakat???

Buat PhD dulu mmg susah, tapi cuti belajar, takder nak memikir penyeliaan pelajar PhD/Master/BA/Pjj/Pengajaran pembelajaran/Penyelidikan/Pentadbiran/Penerbitan segala bagai. Bila dicampur2 beban ini semua, terasa PhD tu enjoy jugak. Patutlah ada yg kata - baik balik cuti belajar..hehehe.

Moral of the story: takder perkara yg boleh memuaskan hati seorang manusia. dan takder perkara dlm dunia ini sempurna utk memenuhi semua apa yg kita inginkan. jadi blajarlah menerima seadanya.


Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…