Posted on Thursday, March 17, 2011

Time out..

Buat corrections nie mmg ler satu cabaran bsar, lagi2 kalu examiners tu very particular and soalan dia tanya tu mmg killer punyer soalan yg buat kiter terpaksa mendrill kepala sedalam yg mungkin just to answer his/her ciput question. nak justify why, how, what, etc maybe cuma satu paragraph jer tapi sakitnyer dari pagi sampai malam dok memikir.

aha..itulah the nature of PhD. jgn ingat dah submit tu dah boleh goyang kaki, itu baru permulaan utk viva/examiners luar tgk keje kiter. biler corrections report datang, bersedialah utk tidor, bangun, jalan, baring dgn your thesis sekali lagi. tambah mencabar bila time tu dah start keje, like me. terpaksa ambik cuti just to concentrate on this, otherwise dgn keje di ofis, brp kerat jer ms yg ada utk melihat corrections. kalu corrections just typing error bolehlah gak cepat siap, kalu yg tanya bukan2? nak tambah lagi sikit maklumat lain?? haaa..mahu demam!

sy mmg tekad ambik cuti seminggu nie nak settlekan corrections nieh. sy dah tak larat dgn unfinished business dgn PhD things nie. sy nak settle cepat2. kalu tak dlm kepala mikir jer keje yg blh usai nie sedang keje2 hakiki semakin banyak.

lagi satu, emotional struggle pun cabaran gak, lepas dah submit tu your motivation tu cenderung down, sbb u dah all out sblm submit, then bila hantar u fikir nak release kepala dari fikir isu PhD yg berat nie. tapi bila dah dpt corrections, haaa kena start balik enjin and gear ke maksimum..nak upkan balik motivasi tu satu keje..dah emotional exhausted if i can say that.

but what to do?? i love doing PhD, but cukuplah sekali.

time out jap sblm sambung keje..dibawah nie gambar2 dari my laptop..nie gambar2 orang lain sy kidnap. gambar2 nie for me unique dan ada meaning and sentimental pun ya gak..kiter blh tangkap gambar, tapi tak semua gambar kiter ade perasaan..hmmm faham ker? gambar bwh nie kira sy rasa ader perasaan ler..







alamak! gambar last tu tak termasuk..tu perut sy yg pilihkan...laparlah pulak..dulu ms kat Aussie nielah favourite salad syer, slalu gak buat sendiri..tapi kat sini salad jenis lain lah..tukar ikut lidah org Malaysia, dressing sambal belacan.

byk lagi gambar..malas lah nak upload semua..

sambung keje.. Read More

4 Responses to Time out..

  1. Alice
    March 17, 2011 at 5:12 PM
    amoi, i've removed my previous blog, this is my new blogspot add :
    please update urs :P
    http://alice-thedayoflove.blogspot.com
  2. Alice
    March 19, 2011 at 12:14 AM
    selamat maju jaya amoi...gambateh....cunnya gambar profile dia....haha
  3. amal
    March 21, 2011 at 2:57 PM
    ohh sedapnye salad! huhuh
  4. Cengkih78
    March 21, 2011 at 3:06 PM
    hihihi....cuter ler your baby!