Skip to main content

Time out..

Buat corrections nie mmg ler satu cabaran bsar, lagi2 kalu examiners tu very particular and soalan dia tanya tu mmg killer punyer soalan yg buat kiter terpaksa mendrill kepala sedalam yg mungkin just to answer his/her ciput question. nak justify why, how, what, etc maybe cuma satu paragraph jer tapi sakitnyer dari pagi sampai malam dok memikir.

aha..itulah the nature of PhD. jgn ingat dah submit tu dah boleh goyang kaki, itu baru permulaan utk viva/examiners luar tgk keje kiter. biler corrections report datang, bersedialah utk tidor, bangun, jalan, baring dgn your thesis sekali lagi. tambah mencabar bila time tu dah start keje, like me. terpaksa ambik cuti just to concentrate on this, otherwise dgn keje di ofis, brp kerat jer ms yg ada utk melihat corrections. kalu corrections just typing error bolehlah gak cepat siap, kalu yg tanya bukan2? nak tambah lagi sikit maklumat lain?? haaa..mahu demam!

sy mmg tekad ambik cuti seminggu nie nak settlekan corrections nieh. sy dah tak larat dgn unfinished business dgn PhD things nie. sy nak settle cepat2. kalu tak dlm kepala mikir jer keje yg blh usai nie sedang keje2 hakiki semakin banyak.

lagi satu, emotional struggle pun cabaran gak, lepas dah submit tu your motivation tu cenderung down, sbb u dah all out sblm submit, then bila hantar u fikir nak release kepala dari fikir isu PhD yg berat nie. tapi bila dah dpt corrections, haaa kena start balik enjin and gear ke maksimum..nak upkan balik motivasi tu satu keje..dah emotional exhausted if i can say that.

but what to do?? i love doing PhD, but cukuplah sekali.

time out jap sblm sambung keje..dibawah nie gambar2 dari my laptop..nie gambar2 orang lain sy kidnap. gambar2 nie for me unique dan ada meaning and sentimental pun ya gak..kiter blh tangkap gambar, tapi tak semua gambar kiter ade perasaan..hmmm faham ker? gambar bwh nie kira sy rasa ader perasaan ler..







alamak! gambar last tu tak termasuk..tu perut sy yg pilihkan...laparlah pulak..dulu ms kat Aussie nielah favourite salad syer, slalu gak buat sendiri..tapi kat sini salad jenis lain lah..tukar ikut lidah org Malaysia, dressing sambal belacan.

byk lagi gambar..malas lah nak upload semua..

sambung keje..

Comments

Alice said…
amoi, i've removed my previous blog, this is my new blogspot add :
please update urs :P
http://alice-thedayoflove.blogspot.com
Alice said…
selamat maju jaya amoi...gambateh....cunnya gambar profile dia....haha
amal said…
ohh sedapnye salad! huhuh
Cengkih78 said…
hihihi....cuter ler your baby!

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…