Skip to main content

Gincu Clinique

Ya, tentang Clinique lagi. Hehe..
Tapi kali ini nak cakap pasal gincu Clinique. Baru-baru ini dalam thread lalu saya ada cerita saya borong barang Clinique selepas stok pakai dah habis. Memang lama nak tunggu habis, lagi-lagi jika beli yang saiz kat airport tu - jumbo size. Ha makan bertahun jugak nak habis. 

Actually, barang make up saya mix jer. Misalnya berus make up saya beli di Bodyshop ajer, ada jugak saya beli satu dua barang makeup Bodyshop seperti blusher. Tapi, biasanya saya akan balik semula kepada Clinique. Saya takder pengalaman pakai produk makeup lain selain Bodyshop dan Clinique. Ada jugak pakai gincu Mac tapi setakat itu saja. Saya selesa pakai Clinique sebab semua all in one. Sebab dah tahu brand tersebut, pakai brand tersebut, jadi saya rasa malas nak carik produk lain. Kira beli setempat lah. Ni kategori pemalas lah boleh dikatakan ahaha, sebab pakai apa yg ada depan mata. Tak mau research brand lain. 

Okay, hari tu saya beli gincu Clinique Long Last Lipstick - Watermelon. Sampai rumah baru perasan ini exactly sama dengan gincu saya ada kat rumah yang saya pakai sekarang. Adeh. Ingat nak carik warna lain terbeli yang hampir sama. Ini downsides bila shopping ngan husband. Saya kalau beli barang makeup kasut or barang perempuan saya suka beli sorang-sorang sebab banyak masa nak belek, fikir dan istikharah (theeee!!). Kalau ada husband, saya jadi kacau jiwa sebab kesian tengok dia tunggu. Tapi saya takde masalah teman dia shopping. Gitew. 



Nasib baiklah dapat gincu free hari tu iaitu Clinique pop lip color and primer - sweet pop. Terberkenan pulak, walaupun free kan. And ade bengkek sikit sebab terbeli yang sama utk lipstick yg satu tuh. Saya pakai color watermelon husband tak pernah tegur pun, cuma baru-baru ini dia ada tegur kata color lipstick saya pakai cantik - sweet pop. 

Sweet pop color

So, pergilah membeli satu lagi lipstick dengan azam nak color lain sikit, asyik2 pink jer dibelinya. Takder variati. Saya ada jugak nude color tapi rasa macam tak ngam jer ngan muka. Terbaru ini saya beli pop lip color and primer - plum pop. Saya pakai nampak cantiklah, so okaylah. 


Plum pop color 

Gincu ni bila nak beli kena try dulu sebab kadang-kadang warna yang cantik kita nampak orang pakai maybe kesannya tak sama dengan kita. So kena trial and error jugaklah untuk mendapatkan color yang sesuai. Saya suka yang sweet and elegan gitu, sesuai utk kasual dan kerja. Merah is a big no no. Tak sesuai. 



Gincu pun saya alergik yer. Tak semua gincu sesuai dengan bibir saya. Saya pernah pakai maybeline, avon dan beberapa gincu jenama lain. Lepas pakai tu dalam masa beberapa jam bibir rasa merenyam. Itu petanda buruk, baik jangan pakai. Kalau pakai jugak, dalam masa 3 hari bibir bengkak dan mula tumbuh bintik-bintik gatal. So memang kena jadi pemilih. Lama jugak saya berhenti pakai gincu sebab tak tahu apa yang sesuai. Bila saya pakai produk Clinique ni baru saya berjinak-jinak pakai gincunya dan syukur takde alergik. Sesuai dengan Clinique yang tertera dalam packagin mereka "allergy tested". Allergy tested to me equals to allergy free!! Selain gincu Clinique, gincu Mac juga sesuai untuk mereka yang ada bibir sensitif, cuma carilah gincu yang bukan jenis matte, ada mineral ingredient dan bersifat melembap.


 Image result for lips kiss













Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…