Bila Muaz demam tumbuh gigi - petua jaga anak demam


Muaz ku sayang

Sakit adalah perkataan yang seram bagi kebanyakan ibu bapa beranak kecil. Memang tidak dinafikan babies kerap sakit kerana imun sistem yang masih rendah dan tidak stabil. Demam malah adalah perkara biasa bagi anak-anak kecil. Tapi ibu bapa kebanyakannya tetap ada kerisauan takut demam yang dianggap biasa itu sebenarnya lebih sekadar demam biasa.

Muaz dah masuk 4 hari demam. Hari ini nampak lebih baik  semalam. Sejak Sabtu suhu badan Muaz tak stabil, makan ubat jer yang okay, kalau tak makan ubat, akan naik 38c dan ke atas. Dengan tak mahu makan, minum dan menyusu. Jem sekejap  mama. Kalau dah panas tinggi sure merengek. Menambah perasa demam Muaz ialah dia tengah tumbuh gigi.  Berganda jadinya. Akibatnya, hari ini terpaksa mohon cuti untuk jaga Muaz. Walhal kalau ikut jadual, sangatlah busy, memandangkan minggu depan tiada kuliah kerana memberi laluan hari mengundi. 

Bila anak sakit, sure mama pun ikut sekali tak lena tidur dan makan pun tak menentu. Mana yang sempat ajer. Now, dah start bersin, agaknya tak cukup rehat dan makan pun tak menentu, penat mungkin. 

Petua saya mungkin dah selalu baca, tapi ini yang saya lakukan untuk mengawal demam panas Muaz.

1. Mandi -- Doc pesan mandi macam biasa. Ini berlawanan dengan petua yg biasa kita dengar dari mak bapak kita iaitu jangan mandi nanti panas terkurung. Tapi melalui pembacaan, mandi ketika demam ada manfaat iaitu membenarkan panas keluar. Terbalikkan? So, saya tetap mandikan Muaz sekurang-kurangnya sekali sehari, sebelah pagi dengan air suam suku. Ini untuk meredakan panas badan sekaligus memberi rasa selesa kepada Muaz. Dia cukup suka mandi. Bila mandi, hingusnya pun keluar banyak. Ini pun saya baca bahawa mandi sebenarnya okay ketika selsema kerana membantu mengeluarkan hingus dengan lebih baik. Kalau tak mandikan, saya make sure Muaz dilap badannnya dengan air suam. 

2. Jaram -- betul ker saya panggil nih? Saya jaram kepala Muaz dengan daun bunga raya dengan yang diramas sehingga mengeluarkan lendir seperti lidah buaya. Jaram dalam 30 minit kemudian bilas. Selain membantu mengurangkan kepanasan badan, ia juga baik untuk rambut. Saya perasan rambut Muaz bertambah lembut dan beralun. Ahaks!

3. Tepid sponging -- bahasa orang kita ialah jaram badan dengan tuala basah terutama di tempat-tempat seperti dahi, ketiak, pelipat tangan dan kaki. Ni saya buat bila terasa panas badan Muaz meningkat mendadak. Selalu saya biarkan saja towel basah di dahi Muaz dan di badannya selepas melakukan tepid sponging nih. Kena buat kerap. Risau baby kena demam tarik. 

4. Sub paracetamol -- saya panggil ubat bontot. This is the must saya kira terutama saat kecemasan. Ia berkesan menurunkan panas dengan cepat. Hari tu doc bagi banyak kerana demam Muaz tinggi. Dua hari pakai ini sahaja. Now selang seli dengan ubat makan paracetamol. Kalau panas tinggi semacam, saya pakai ubat bontot ajer. Mula-mula seriau pandai ke tidak nak letak ubat ni kat bontot Muaz. Tapi kan, ibu ni lain. Demi anaknya, yang tak pandai akan sanggup dipandaikan. hihi. Now dah pro jugaklah. Ayah Muaz tak boleh challenge. Untuk memudahkan proses memasukkan ubat ini, kena guna pelincir yg sesuai. Kebetulan di rumah ada lidah buaya yg saya beli dari farmasi, so pakai ajer itu. 100% alovera, sejuk lagi. Alhamdulillah Muaz okay tak nangis atau meronta2. Tapi 3 kali jugak ubat terbuang sebab lepas masukkan ubat Muaz berakkan balik ubat tu tak sampai sejam. 

5. Air putih -- panas badan ni boleh sebabkan dehidrat. Muaz menolak solid food dan susu pun bila dipaksa. Dengan tak mahu makan dan minum risau dia lagi sakit. Tapi nasib baik dia tak menolak air putih. So kena kerap bagi air putih supaya tidak dehidrat dan melegakan tekak kering akibat batuk. 

6. Baju yg selesa -- Muaz banyak baju berkerawang/berlubang. So memang tak pakai baju tebal. Kalau badannya panas, pakaikan seluar atau baju sahaja dan biarkan dia pakai diaper. 

7. Udara segar -- kalau nak carik segar tahap sawah padi or padang hijau memang lambatlah cerita. Segar ni maksud saya bilik tak berbahang, pengudaraan cukup baik dan suhu selesa. So, bila demam ni berkampung kami anak beranak kat living room. Bawah ni rasa lebih baik pengudaraannya mungkin kerana ruang yg lebih terbuka. Bilik tidur memang ada aircon tapi time demam pakai aircon tak sesuai. 

8. Cukup dos kasih sayang -- muahaha. Pernah bawak Muaz jumpa satu doc ni dulu yg nasihatnya buat saya agak terpinga-pinga. Muaz time tu dengan hidung sumbat dan dada berbunyi kerana kahak yg banyak. Kira nak mintak neb lah kan. Akhirnya kami tiga beranak balik tangan kosong tanpa apa-apa preskripsi ubat. Doc tu cuma cakap biasalah budak demam, awak bagi perhatian lebih jer, bagi kasih sayang banyak2. Aha iyelah doc. Bawak jumpa ni pun sebab kasih sayanglah. Tak sanggup dengar dia merengek tak lena tidur kerana hidung tersumbat dan kahak banyak sampai termuntah2. Kalau dah tahap macam ni, kasih sayang peluk cium tak mencukupi. Kena jugak bantuan ubatan. BTW, time nilah kena beri perhatian lebih, manjakan, peluk cium dan kendong anak agar dia rasa selesa.

Itu saja kot yg saya mostly buat untuk demam Muaz. Bab sapu minyak angin pula memanglah acara wajib. Macam-macam pernah try, tapi saya rasa Muaz serasi ubat minyak angin cap yuyi. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Ada apa dengan Clinique

Panduan Masuk Rumah Baru