Skip to main content

Lukisan Hati



Salah satu hobi saya ialah mengumpul ilustrasi dari pinterest. Saya ada kumpul jugak macam-macam kat pinterest tu tapi illustration is the one yang saya kumpul dalam koleksi. Gambar-gambar ini secara tidak langsung adalah refleksi diri kita, apa kita suka, our values dan sebagainya. Bila tengok balik, koleksi ilustrasi sendiri, sepertinya ada tema yang mendominasi koleksi tersebut. Di bawah ini saya share kan beberapa yang saya suka.

Alone, but happy...

Malam yang tenang, dan santai sambil menikmati kopi/teh, maybe berdua...

Cantiknyer workstation dia, dengan breathtaking view, aku cemburu




mystique night. sambil merenung dan muhasabah kehidupan, hanya aku dan  bintang-bintang.  echechecheh

Mendengar bunyi hujan penuh penghayatan dan ketenangan

Berangan ada courtyard macam nih. 



Duduk sambil melihat hujan di balkoni rumah seperti ini, wah bestnyer rasa


Can you detect one pattern appeared in those pictures? Semua objek utamanya ada seorang sahaja. Ada pun living thing selain individu dalam pic tu ialah kucing :-) So how you interpret loneliness?? Saya tahu ada segelintir antara kita yang melihat loneliness sebagai sesuatu yang agak negatif. Tapi saya personally, melihat alone time ini sebagai sesuatu yang saya sukai, saya cari kadang-kadang dan saya treasure the moment. Berseorangan tidak semestinya kesunyian. Ada keindahan disebalik keseorangan itu. Rasa lebih relaks, be yourself, and do what ever things that please you. Itulah masa untuk recharge bateri diri, masa untuk membaca, bersantai, dan menikmati kebebasan dan keheningan dan kesunyian tanpa gangguan. Hehe. Introvert personality maybe suka keadaan ini. My husband, tak betah duduk seorang, mulalah menggagau. And ilustrasi yang saya kumpul lebih kurang macam gambar-gambar ni semua, yang projecting alone time in a pleasure manner, instead of negativity or depressing mood. 

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…