Skip to main content

Nikmat yang tidak disyukuri

Pernah tak dengar orang pernah berkata, jika nikmat yang besar pun kita susah nak syukuri, apatah lagi nikmat yang kecil. Dan quran surah ar rahman, Allah dalam firmannya berkata: 'Nikmat yang mana satu yang engkau dustakan?" Jika kita menghitung satu persatu nikmat yang Allah kurniakan, nescaya tidak terhitungkan.

Bila cakap tentang nikmat, kita seringkali mencongak yang besar-besar sahaja, sedang kita terlupa, perkara sekecil zarah pun sebenarnya adalah nikmat dan rahmat. Nikmat bukan sekadar dikurniakan kesihatan tubuh badan, pasangan, harta benda, anak, malah lebih dari itu, yang pada pandangan kasar seperti tidak signifikan tetapi signifikan, seperti nikmat tubuh badan yang boleh berfungsi dengan sempurna, tangan yang boleh menulis, menghayun, menggaru, mencubit juga menampar (hehe). Itulah termasuk dalam nikmat tuhan yang kita selalu tidak sedar. 

Mendengar azan berkemundang tanpa halangan dan sekatan, itu termasuk nikmat Allah, percayalah. Pengalaman belajar di Melbourne satu waktu dulu menyedarkan saya tentang nikmat yang satu ini. Nikmat hidup beragama, nikmat hidup dalam komuniti Islam, nikmat mengunjungi kedai yang rata-ratanya menghidangkan makanan halal, nikmat membeli belah tanpa risau tanda halal!!! Itulah nikmat hidup di Malaysia yang kita tidak sedar sehinggalah kita hidup dalam komuniti yang tiada semua itu. 

Dulu,sewaktu di Melbourne punyalah rindu nak mendengar azan berkumandang, saya bukak youtube and cari azan semata-mata nak dengar orang azan. Masa itulah saya terpersona dengan azan misyari al afasy. Di sana, kalau bukan kerana jam ditangan, dan jadual waktu azan, maka mudah saja terlupa masa untuk bersolat. Tapi di Malaysia, kita sering kali ambil mudah, kerana kita diingatkan oleh azan di masjid/surau. Itulah nikmat sebenarnya. 

Azan dari imam masjid besar masjidilharam kegemaran saya ialah misyari al afasy. Azan subuhnya sungguh lunak merdu dan mendayu-dayu, menjemput jiwa dan roh untuk bersujud pada tuhan. Dan mengingatkan kita bahawa bangkit bersembahyang itu jauh lebih baik daripada tidur. Astro Ria rupanya menggunakan azan dari suara misyari al afasy, terus teringat Melbourne. Cakap dengan husband, inilah azan yang selalu saya mainkan di youtube waktu di Aussie. Salam subuh untuk semua.


Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…