Skip to main content

Road Tour Kedah and Penang



Kedah antara negeri yang saya seronok datang. Saya suka pemandangan negeri Kedah yang menghijau dengan sawah padi, bersih juga dan banyak tempat makan best. Ada banyak tempat juga untuk dilawati. Alhamdulillah banyak kali juga tahun ini berpeluang ke sana. Antara tempat wajib saya dan husband pergi apabila berada di Kedah ialah Pasar Pekan Rabu, dan Kuew Tiaw Iman. Kami juga pernah cuba makan ABC salju. Baru-baru ini, kami panjangkan sedikit langkah hingga ke Tanjung Dawai, adalah dalam 45 minit perjalanan. Tanjung Dawai terkenal dengan destinasi nelayan dan banyak dijual produk berasaskan makanan laut. Time pergi dah agak petang, sekali dengan hujan lebatnya. Huhu, memang agak mencabar jugak. Tapi bila tengok produk makanan laut kat situ, terubat jugalah rasa hati. Sempat singgah sebentar makan ABC sebelum balik ke hotel di Alor Setar. Kelakarnya, sampai jer dibilik masing-masing kepenatan. Ingat nak baring sekejap jer, rupanya sampai ke pagi tertido. Penat punyer pasal. 

Ni barangan jualan di Pekan Rabu

Pekan Rabu

Kali ini kami cuba kelainan mencari tempat makan. Kami try restoran ala-ala hipster untuk makan western food. Okaylah kedai nih. Makan okay, harga berpatutan and konsep kedai menarik. Air minuman dalam mug besar. Lemas nak menghabiskan airnya. Ahaha.

Lupa nak snap gambar kedai tuh. Snap gambar air jer. 

Hari last tu kami lunch di sini - Restoran Top Alor Setar. Fuh, memang sedaplah. Bagi yang mencari-cari tempat makan luas, selesa, harga murah, berangin, hipster, antik dan makanan kampung yang sedap, sila datang sini. Lokasi jangan tanya saya, al maklumlah jadi co-pilot nih, tau jelah. Lagipun banyak dibantu oleh waze semata-mata. Husband yang bawak ke sini, katanya tempat ni makan best.


kecur pulak air liur tengok gambar ni balik. cis.





TANJUNG DAWAI

Sampai je ke sini, hujan turun dengan lebatnya. Tapi nasib baik dah sampai ke kompleks jualan, jadi boleh cuci mata sambil tunggu hujan sidang. Banyak juga kami memborong, belacan, ikan bilis, keropok dan sebagainya. Kompleks ini betul-betul tepi kuala. Angin dan ombak agak kuat ketika itu, maklumlah hujan lebat. Risau jugak. Tapi alhamdulillah takde apa-apa pun. 





Tetiba ada adegan 'gusti teman tapi mesra' antara dua ekor biawak besar di kala hujan lebat mencurah-curah

besar tau biawak nih..silap2 kita boleh sangka ini buaya

PULAU PINANG

Balik tu kami singgah ke Pulau Pinang, demi mencari pulut panggang paling sedap di Penang, kedai tu dekat jer dengan hotel kami pernah duduk - Shang Ri La - Rasa Sayang Spa and Resort. Pondok gerai makcik ni betul-betul depan roundabout. Makcik akan mula membuka kedainya jam 2 petang. Memang orang dah datang siap-siap tunggu. Luckily, kami sampai agak awal, pesan 25 biji pulut panggang, makan tak hingat sepanjang perjalanan hingga ke Bangi. Heeee...



Singgah bersolat di masjid tepi laut di Penang. Tak ingat nama masjid ini.






Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…