Posted on Thursday, August 30, 2012

Rumahku syurgaku

bestnyer kalu ada garden mcm nih!!!

Saya percaya semua orang mengimpikan rumah yang indah dan cantik. Rumah yang menjadi tempat berteduh, menghimpunkan keluarga dan berehat, rumah yang menjadi nadi kehidupan dan jika panjang umur sehingga ke akhir hayat. Memilih rumah sama seperti memilih pasangan hidup, kena ader 'chemistry' antara duanya. Bila survei2 umah di Malaysia ni aku rasa rumah kat Malaysia ni kurang karakter. Banyaklah yang aku nak complaints..hehe..basic needs yg sepatutnya ada pada rumah tu mmg la ada tapi thats it! tak der extra umph..terutama sekali bercakap ttg rumah biasa, terrace house, apartments...

rumah kaya - terkecuali. tapi berapa ketul jer boleh beli?? berapa orang yg mampu?


heaven on earth
 
saya dulu duduk kat Melbourne rumah buruk jer, tapi ada karekter rumah tu, backyard besar..aman permai..boleh tengok rabbits depan rumah. sekecik mana pun rumah tu, mesti diaorang cuba juga pastikan rumah itu ada tempat utk rekreasi so jadiknya rumah ada space masing2 walaupun sekangkang kera. setiap rumah perlu ada something special yg buat kita tertarik kepadanya...as for me that must be a garden. size doesnt matter.
 
tapi amatlah susah nak carik umah mcm tu kat sini...hmm maksud sya bukan tak kan jumpa, tapi soal kemampuan. sbb tu orang berebut2 nak beli corner lot, selain peluang luaskan rumah, corner lot boleh jadi mini garden. tak gitu?? akhirnya padang permainan tulah satu2nya tempat utk beriadah terhampir. umah dah macam sarang burung sajer.
 
 
personal opinion saya adalah semua orang berhak mendapat ruang reakreasi di rumah masing2 walaupun kecil. mmgler kita boleh decorate balkoni jadi taman kecil, tapi sebaik2nya perlu ada tanah lapang sedikit untuk ahli keluarga beriadah di kediaman sendiri.
Read More

0 Responses to Rumahku syurgaku