Skip to main content

Rumahku syurgaku

bestnyer kalu ada garden mcm nih!!!

Saya percaya semua orang mengimpikan rumah yang indah dan cantik. Rumah yang menjadi tempat berteduh, menghimpunkan keluarga dan berehat, rumah yang menjadi nadi kehidupan dan jika panjang umur sehingga ke akhir hayat. Memilih rumah sama seperti memilih pasangan hidup, kena ader 'chemistry' antara duanya. Bila survei2 umah di Malaysia ni aku rasa rumah kat Malaysia ni kurang karakter. Banyaklah yang aku nak complaints..hehe..basic needs yg sepatutnya ada pada rumah tu mmg la ada tapi thats it! tak der extra umph..terutama sekali bercakap ttg rumah biasa, terrace house, apartments...

rumah kaya - terkecuali. tapi berapa ketul jer boleh beli?? berapa orang yg mampu?


heaven on earth
 
saya dulu duduk kat Melbourne rumah buruk jer, tapi ada karekter rumah tu, backyard besar..aman permai..boleh tengok rabbits depan rumah. sekecik mana pun rumah tu, mesti diaorang cuba juga pastikan rumah itu ada tempat utk rekreasi so jadiknya rumah ada space masing2 walaupun sekangkang kera. setiap rumah perlu ada something special yg buat kita tertarik kepadanya...as for me that must be a garden. size doesnt matter.
 
tapi amatlah susah nak carik umah mcm tu kat sini...hmm maksud sya bukan tak kan jumpa, tapi soal kemampuan. sbb tu orang berebut2 nak beli corner lot, selain peluang luaskan rumah, corner lot boleh jadi mini garden. tak gitu?? akhirnya padang permainan tulah satu2nya tempat utk beriadah terhampir. umah dah macam sarang burung sajer.
 
 
personal opinion saya adalah semua orang berhak mendapat ruang reakreasi di rumah masing2 walaupun kecil. mmgler kita boleh decorate balkoni jadi taman kecil, tapi sebaik2nya perlu ada tanah lapang sedikit untuk ahli keluarga beriadah di kediaman sendiri.

Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…