Posted on Saturday, June 04, 2011

Biasiswa oh biasiswa




Hmm, heboh seminggu dua nie tentang pelajar cemerlang yang tidak mendapat biasiswa. Kecemerlangan menjamin peluang mendapat biasiswa tapi sy kira ada yg dah tersalah anggap, melihat biasiswa is a right instead of privileged. Teringat kata2 seorang Prof baru2 nie berhubung kegagalan pensyarah mendapat geran penyelidikan dan komplain mcm2. Katanya, research grant adalah privileged dan bukannya hak. Biasiswa sifatnya terhad dan of course ada mcm2 kriteria ditentukan sebelum layak menerima. mungkin kecemerlangan itu one of it, tapi byk faktor lain yg perlu dilihat. cthnya yg kurang cemerlang tapi dari keluarga kurang berkemampuan, bagaimana kita menimbang ini?? nak bagi students cemerlang saja ker atau kita ambik kira jugak kemampuan keluarga??

and, dah diberi biasiswa, choosy pulak tu. tak nak terima tawaran dan mahu pergi ke tempat yg dia nak saja. ntahlah nak kata tak bersyukur ker aper pun tak tahu. Ingatlah duit yang digunakan itu bukan duit kerajaan tapi duit taxpayers termasuklah saya. ingatan kerajaan bahawa pemegang biasiswa di luar negera perlu balik ke Malaysia sgtlah tepat. i imagine myself, dah invest lots of money to one person, with the hope that he/she will use his/her knowledge and expertise and contribute to the country, but that person decides to stay overseas instead of coming back. duit nak tapi nationalisme itu takder. kalu dah awal2 intention tu dah ker situ, baik bagi biasiswa pd yg benar2 perlu duit dan balik Msia utk bekerja.

kita mesti ada perasaan menyumbang tuk negara. kita guna duit taxpayers, ertinya kita pun ada amanah yang harus kita selesaikan, bukannya pentingkan diri semata2. kita perlu balik dan berkhidmat dgn keupayaan yg ada. jika jadi doktor, jadilah doktor yang berguna utk rakyat Msia yg masih kekurangan doktor pakar di Malaysia. Jika jadi pensyarah, jadilah pensyarah yg dapat menghasilkan graduan cemerlang sama seperti pelajar2 lain overseas. tanpa duit itu, tak mungkin kita mampu belajar di luar negara. jadi janganlah seperti kaduk naik junjung ataupun seperti kacang lupakan kulit.

just my2cents


Read More

0 Responses to Biasiswa oh biasiswa