Skip to main content

Biasiswa oh biasiswa




Hmm, heboh seminggu dua nie tentang pelajar cemerlang yang tidak mendapat biasiswa. Kecemerlangan menjamin peluang mendapat biasiswa tapi sy kira ada yg dah tersalah anggap, melihat biasiswa is a right instead of privileged. Teringat kata2 seorang Prof baru2 nie berhubung kegagalan pensyarah mendapat geran penyelidikan dan komplain mcm2. Katanya, research grant adalah privileged dan bukannya hak. Biasiswa sifatnya terhad dan of course ada mcm2 kriteria ditentukan sebelum layak menerima. mungkin kecemerlangan itu one of it, tapi byk faktor lain yg perlu dilihat. cthnya yg kurang cemerlang tapi dari keluarga kurang berkemampuan, bagaimana kita menimbang ini?? nak bagi students cemerlang saja ker atau kita ambik kira jugak kemampuan keluarga??

and, dah diberi biasiswa, choosy pulak tu. tak nak terima tawaran dan mahu pergi ke tempat yg dia nak saja. ntahlah nak kata tak bersyukur ker aper pun tak tahu. Ingatlah duit yang digunakan itu bukan duit kerajaan tapi duit taxpayers termasuklah saya. ingatan kerajaan bahawa pemegang biasiswa di luar negera perlu balik ke Malaysia sgtlah tepat. i imagine myself, dah invest lots of money to one person, with the hope that he/she will use his/her knowledge and expertise and contribute to the country, but that person decides to stay overseas instead of coming back. duit nak tapi nationalisme itu takder. kalu dah awal2 intention tu dah ker situ, baik bagi biasiswa pd yg benar2 perlu duit dan balik Msia utk bekerja.

kita mesti ada perasaan menyumbang tuk negara. kita guna duit taxpayers, ertinya kita pun ada amanah yang harus kita selesaikan, bukannya pentingkan diri semata2. kita perlu balik dan berkhidmat dgn keupayaan yg ada. jika jadi doktor, jadilah doktor yang berguna utk rakyat Msia yg masih kekurangan doktor pakar di Malaysia. Jika jadi pensyarah, jadilah pensyarah yg dapat menghasilkan graduan cemerlang sama seperti pelajar2 lain overseas. tanpa duit itu, tak mungkin kita mampu belajar di luar negara. jadi janganlah seperti kaduk naik junjung ataupun seperti kacang lupakan kulit.

just my2cents


Comments

Popular posts from this blog

Tips beli peti ais

Peti ais rumah saya jenama Toshiba, yang paling basic sekali, lupa dah harga masa beli, dalam RM700 kot rasanya. Comel lote jer bentuknya. Beli ni dalam tahun 2010 bila balik dari Melbourne. Saya beli bersama-sama dengan mesin basuh 7 kilo dari jenama yang sama. Now, mesin basuh ku itu telah berpindah tangan ke ofismate yang baru pindah rumah dan kebetulan waktu itu, mesin basuh toshiba 7 kilo tu buat perangai, tak tahu kenapa, tiba-tiba tak boleh spin. Pergi baiki, ingat lamalah nak baiki, jadi fikir punya fikir pergilah beli mesin basuh baru 10 kilo jenama daewoo. Ha jenama ni rasanya dari korea, ni pun toke kedai yang recommend kan, kata baik, body tahan karat and ada warranty 5 tahun. Tapi so far alhamdulillah okay jer berfungsi, besar pun besar. Tapi cuci toto tetap hantar kedai. Ngeh-ngeh. 

Berbalik isu peti ais lama saya. Rasa macam nak tukar peti ais baru sebab barang kat dalam tu dah sendat mendat dengan segala macam barang yang ada. Walhal tubuh ada 2 orang jer di rumah. Ba…

Ada apa dengan Clinique

Semalam bawak students SKPX3013 pergi Education Fair di Midvalley Megamall. Mula-mula ingat nak join diaorang naik komuter tapi sbb nak beli barang dapur di Carrefour maka daku telah pergi ke sana drive sajer. Bertolak dari Bangi jam 9.30 pg sampai dlm 10.16 pg gitu. Ini pada kelajuan 80-90 km sejam yer. Ader students komplen dulu tau saya bawak macam siput, but i dont see it that way, saya pemandu berhemah. Cewah!! 
Bila motong kete lain or perlu cepat ke destinasi jer saya mau nak pecut 100 km sejam. Lain dari tu 80-90 km sejam jer. Eh bebel pasal kelajuan kete pulak. Nak ckp sekarang ni tengah berlangsungnya Education Fair kat Midvalley sampai hari ni. Bukak jam 11 pg - 6 petang. Ha saper2 yang baru lepas SPM/STPM boleh ler bawak parents gi sini and survey IPTS mana nak gi utk further study.  IPTA takder pulak. 

Lepas lunch ngan students maka me and my friends gi lah shopping. Sementelah gi Midvalley ni maka ibarat menyelam minum air belilah sekali barang Clinique. Actually dulu p…

Membeli tilam satu pelaburan berbaloi?

Enty post raya saya nak cakap pasal tilam yang kita setiap malam tidur dengannya. Dulu saya tak kisah sangat apa jenis tilam pun, hampir semua kondisi tidur bertilam saya pernah rasa..misalnya tidur tak bertilam, tidur tilam nipis, tidur tilam kekabu, tidur tilam spring, tidur tilam latex, tidur bertilamkan lengan..ahaks!
Tapi satu faktor yang hampir semua kita bersetuju ialah betapa bestnya tidur di hotel 3-5 bintang yang mempunyai tilam dan bantal yang empuk. Setiap kali tidur hotel, tilam adalah aspek yang memberikan kegembiraan, time tulah rasa bestnyer tidur atas tilam yang empuk, bila landing jer tenggelam jer rasa, and bantalnyer pula seperti memeluk gumpalan awan-awan larat yang begitu lembut dan bila kita letak jer kepala atasnya, fuuuh..nikmat dunia..zzzz..zzzz..krooh! krooohhh!! Ditambah pulak dengan bilik beraircond, huh heaven!!

Sebab tu saya fikir, tilam adalah pelaburan yang berbaloi jika kita mempunyai bajet tambahan. Memiliki tilam berkualiti bukan keperluan asas, na…