Hiperkolesterolemia adalah satu keadaan di mana kolesterol dalam badan melebihi aras normal. kolesterol yg berlebihan akan termendap di saluran darah dan akan menyempitkannya. ini akan menganggu sistem peredaran darah yang normal, seterusnya ia meningkatkan risiko anda untuk mendapat penyakit darah tinggi dan jantung.
TAHUKAH ANDA
Kolesterol adalah sejenis lemak di dalam badan manusia yang merupakan komponen asas untuk membran sel, penghasilan hormon, asid hempedu serta vitamin D. hati manusia boleh menghasilan kolesterol secara semulajadi. kolesterol terdapat di dalam makanan bersumberkan haiwan. tumbuhan2 tidak mengandungi kolesterol. KOLESTEROL BAIK (HDL)
berfungsi mengangkut kolesterol dari saluran darah ke hati untuk perkumuhan dan penyimpanan. aras HDL yang rendah akan membahayakan kesihatan.
berfungsi mengankut kolesterol dari hati ke saluran darah untuk peranan lain. aras LDL yang tinggi akan menganggu sistem peredaran darah yang normal dan membahayakan kesihatan anda.
TRIGLISERIDA (TG)
sejenis lemak ringkas di dalam aliran darah. paras TG yang tinggi dikaitkan dengan pengambilan makanan bergula dan buah-buahan secara berlebihan. paras TG yang tinggi juga menyumbang kepada peningkatan LDL dan penurunan HLD.
FAKTOR RISIKO PENYAKIT JANTUNG
1. Kolesterol LDL yang tinggi.
2. Kolesterol HDL yang rendah
3. Tekanan darah tinggi
4. Merokok
5. Diabetes
6. Peningkatan umur
7. Terdapat ahli keluarga pernah menghidap penyakit
jantung.
8. Obes
9. Kurang bersenam
2. Kolesterol HDL yang rendah
3. Tekanan darah tinggi
4. Merokok
5. Diabetes
6. Peningkatan umur
7. Terdapat ahli keluarga pernah menghidap penyakit
jantung.
8. Obes
9. Kurang bersenam
KADAR PENGAMBILAN KOLESTEROL SEHARI
Pengambilan makanan tinggi kolesterol akan meningkatkan aras LDL di dalam badan. saranan kolesterol sehari ialah antara 200-300 mg/sehari.
KANDUNGAN KOLESTEROL DI DALAM MAKANAN
contoh:
SANGAT TINGGI (melebihi 300mg)
1/2 cawan otaklembu/ babi/ kambing
1/2 cawan organ
dalaman lembu/ babi/
kambing
1 biji telur itik
ELAKKAN!
TINGGI (100-300mg)
1 biji kuning telur
5 biji telur puyuh
1/2 cawan udang
kering
20 biji kerang
1 ketul hati ayam
KURANGKAN 2-3 KALI HIDANGAN SEMINGGU
SEDERHANA (kurang dari 100mg)
2 cawan dagingtanpa lemak
1 ketul ayam
1 ekor ikan
1 ekor sotong
10 ekor udang segar
tanpa kepala
1 ekor ketam tanpa
telur
MAKAN SECARA SEDERHANA
TANPA KOLESTEROL
Buah-buahan
Sayur-sayuran
Bijirin / kekacang
Roti
OPTIMUMKAN PENGAMBILAN MENGIKUT KEPERLUAN
APAKAH PILIHAN YANG BAIK?
KATEGORI NASI/BIJIRIN
KURANGKAN yang ini
Nasi Beriani
Nasi Lemak
Nasi Bukhari
Nasi Goreng
Nasi Ayam
Nasi Lemak
Nasi Bukhari
Nasi Goreng
Nasi Ayam
PILIH yang ini
Nasi Putih
Nasi Air
Oats
Nestum
Nasi Air
Oats
Nestum
MEE/MIHUN
KURANGKAN yang ini
Mee Kari
Mee Goreng
Mihun Goreng
Kuey Teow Goreng
Mee Bandung
Laksa Lemak
Mee Goreng
Mihun Goreng
Kuey Teow Goreng
Mee Bandung
Laksa Lemak
PILIH ini
Asam Laksa
Mee Rebus
Mihun Tom Yam
Kuey Teow Sup
Mee Hailam
Laksa Penang
Mee Rebus
Mihun Tom Yam
Kuey Teow Sup
Mee Hailam
Laksa Penang
KATEGORI ROTI
KURANGKAN yang ini
Roti Canai
Roti Boom
Roti Prata
Roti Telur
Murtabak
Roti Boom
Roti Prata
Roti Telur
Murtabak
PILIH ini
Roti Fiber
Roti Putih
Capati tanpa Ghee
Tosai
Roti Putih
Capati tanpa Ghee
Tosai
KATEGORI LAUK
KURANGKAN yang ini
Masak Lemak
Masak Rendang
Masak Goreng
Kari Bersantan
Masak Percik
Sup Ekor
Gulai Kawah
Masak Rendang
Masak Goreng
Kari Bersantan
Masak Percik
Sup Ekor
Gulai Kawah
PILIH yang ini
Masak Sup
Masak Singgang
Masak Tom Yam
Panggang / Bakar
Kukus / Rebus
Masak Asam Pedas
Kari tanpa Santan
Masak Singgang
Masak Tom Yam
Panggang / Bakar
Kukus / Rebus
Masak Asam Pedas
Kari tanpa Santan
KATEGORI SAYUR
KURANGKAN yang ini
Masak Lemak
Kerabu bersantan
Sayur Goreng
Kerabu bersantan
Sayur Goreng
PILIH yang ini
Sup Sayur
Sayur Air
Sayur Celur / Rebus
Ulam-ulaman
Sayur Air
Sayur Celur / Rebus
Ulam-ulaman
KATEGORI KUIH MUIH
KURANGKAN yang ini
Kuih Bergoreng
Kuih Bersantan
Kuih Bersantan
PILIH yang ini
Kuih Kukus
Popia Basah
Tauhu Sumbat
Apam tanpa Kelapa
Popia Basah
Tauhu Sumbat
Apam tanpa Kelapa
Sandwich
KATEGORI BUAH
KURANGKAN yang ini
Jemput-jemput
Pisang Goreng
Ubi Goreng
Jagung + Marjerin
Pisang Goreng
Ubi Goreng
Jagung + Marjerin
PILIH yang ini
Buah-buahan segar
Pisang Rebus
Ubi Rebus
Jagung Rebus
Pisang Rebus
Ubi Rebus
Jagung Rebus
IKUTI TIPS UNTUK MENGURANGKAN KOLESTEROL
1. Hadkan pengambilan kolesterol kepada tidak melebihi 300 mg sehari.
2. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berlemak tepu seperti : Kaki ayam, lembu, kambing dan lain-lain Krimer, susu pekat manis, minyak sapi Susu penuh krim dan hasilnya Sosej, burger, daging cincang Kulit ayam, lemak daging Santan, kerisik kelapa Marjerin dan mentega
3. Tingkatkan pengambilan serat. Amalkan memakan buah-buahan 1-2 hidangan sehari dan sayur-sayuran sekurang-kurangnya 3 hidangan sehari.
4. Berhenti merokok dan elakkan minuman beralkohol.
5. Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
"CEGAHLAH SEBELUM
TERLAMBAT.. JANGAN
MENYESAL DI KEMUDIAN HARI. ANDA MAMPU
MENGUBAHNYA."
TERLAMBAT.. JANGAN
MENYESAL DI KEMUDIAN HARI. ANDA MAMPU
MENGUBAHNYA."
sumber info: Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah
No.34, Medan Pusat Bandar 1Seksyen 9, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 03-8925 2525 Faks : 03-8925 9525
www.azzahrah.com.my
No comments:
Post a Comment