kata si ayah, didihkan semuanya. sesudah itu lihat hasilnya.
lobak merah asal sifatnya keras, tetapi sesudah dididihkan ia menjadi lembik dan lecek.
telur? asal sifatnya mudah pecah tetapi sesudah melalui proses yg sama - menjadi keras pulak
dan kopi? setelah apabila dimasukkan ke dalam air panas, ia menukar warna air dan rasanya. suhu menjadikannya lebih sedap utk diminum.
kata si ayah, nak jadi mana satu? lobak ke? telur ke or biji kopi?? katanya, ketiga2nya menghadapi situasi yg sama, tetapi memberi respon berbeza2. nak ke mcm si lobak merah? asal kuat dan teguh, tapi cbrn menjadikannya lemah dan lembik? atau nak jadi spt telur? lepas setiap kekecewaan, hatinya jadi sekeras batu. atau jadi biji kopi? ia langsung menukar warna air dan rasanya.
1 comment:
mmg sangat memberi pengajaran
so pklah sendiri yang mana satu pilihan kita
Post a Comment